2 Ekim 2015 Cuma

Eskişehir Gezimiz

Eskişehir evet bence bir çocuğun Türkiye’de yaşayabileceği en güzel ve en iyi şehir Eskişehir. Sadece çocuklar için değil tabi anne babaları içinde geçerli bu. Eskişehir’e çok küçükken çok gittim teyzem Anadolu Üniversitesinde çalışıyordu o zaman. Ama bu sene tatil için gittiğimde bambaşka bir şehirle karşılaştım. Kulaktan dolma bilgilerle Eskişehir’in yenilendiğini ve çok güzel olduğunu biliyordum ama bu kadar büyüleneceği mi tahmin etmiyordum.
İstanbul’da park diyince akla iki tane salıncak, bir kaydırak belki ikide ağaç gelir. Eskişehir’in her yeri park ve yol kenarına sıkıştırılmış ufak tefek sırf belediye çalışıyor denilsin diye yapılan parklar değil dönüm dönüm yeşil alan. Çocuğunu bırak oynasın akşama kadar. Hele birde Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı var ki 600 dönüm yeşil alan üzerin kurulu herkesin görmesi gereken bir yer. İçinde Masal ŞatosuMasal GemisiSabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi bulunuyor.
Masal Şatosu:  Yurt dışında Disneyland larda örneklerini gördüğümüz bir mimariye sahip. Eskişehir’in plakası 26 olduğu için 26 kulesi bulunuyor. Bu kulelerin her biri Türkiye’de bulunun ünlü bir yapının kopyası. Bunlardan bazıları Çan Kulesi / Diyarbakır , Adalet Kulesi / Topkapı Sarayı , Ulu Kule / Mardin , Burgulu Kule / Amasya , Yavru Kuleler , Galata Kulesi / İstanbul , Yivli Kule / Antalya , Kız Kulesi / İstanbul. Sazova’da ki rehberin dediği kadarı ile bu şatolardan dünyada sadece dört tane var ve Masal Şatosu büyüklük olarak dünyada ikinci sırada imiş. İç dekorasyonu daha bitmediği için içini gezemedik ama 2013 te tamamen hizmete açılacakmış. Büyük sürprizler olacağını söyledi rehber sırf Masal Şatosu için bile Eskişehir’e gidilir. :)
Masal Gemisi: Rehberin dediklerinden hatırladığım kadarı ile Masal Gemisi Kristof Kolomb’un gemisinin bir kopyası hatta Kolomb’un gemisi 24 metre imiş biz 25 metre yapmışız. Rehber araya sıkıştırıyor denizi olmayıp tersanesi olan tek şehir Eskişehir’dir diye peşine ekliyor üstelik ihracat bile yaptık. Tebrikler bu başarısından dolayı.
Sabancı Uzay Evi: Sazaova Parkı’nda bulunan en önemli yapıların başında Bilim, Deney Merkezi ve Sabancı Sponsorluğunda yapılan Uzay Evi geliyor. Maalesef biz vaktimiz olmadığından ve gezerken çok yorulduğumuzdan gidemedik. Ama rehberden aldığım bilgiye göre içeride 3 boyutlu uzay görüntüleri izliyormuşuz. Mutlaka görmelisiniz tabi bilet bulabilirseniz dedi gülerek :).
Bilim Deney Merkezi: Bilim , Deney Merkezi ‘nide  rehber eşliğinde geziyorsunuz  ortalama 40 dakika sürüyor ve süre boyunca size bilim merkezinde bulunan aletler ile fiziksel sunum yapılıyor. Ben şöyle bir gezip çıkayım diyemiyorsunuz maalesef :) Hafta içi ve hafta sonları belirli ziyaret saatleri bulunuyor . Ayrıca Bilim, Deney merkezinin hemen dışında bulunan  gerçek bir F4 Uçağı , Araba kaldıraçı , su değirmeni de mutlaka denemelisiniz.
Odunpazarı Eskişehir’in tarihi evlerinin olduğu bir semt. Ayrıca Lüle taşı almak istiyorsanız burada ufak tefek atölyeler var nasıl hazırlandığını bile görme şansınız oluyor. Cam sanat müzesi, Şelale Parkta Odunpazarı semtinde görmeniz gerekiyor.
Eskiden hatırladığım yanından bile geçmek istemeyeceğim Porsuk çayı temizlenmiş üstüne gene devasa KentPark kurulmuş hatta tekne seferleri ve gondol seferleri düzenleniyor. Üstelik kot farkı olduğu için Süveyş kanalındaki gibi küçük havuzlar oluşturulup sular yükseltilerek veya alçaltılarak  teknelerin ilerlemesi sağlanıyor. Daha göremediğimiz yada görüp de hatırlayamadığım pek çok yeri var Eskişehir’in. Umarım ileride mümkünse en kısa zamanda Eskişehir’e yerleşiriz.  Size de mutlaka görmenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder